Belépés

0 tétel

» Részletes keresés a boltokban
Help!
Hírlevelet kérek!
Ajánlatot kérek!
Képeslapot küldök!
Hírek
Hirdetések
Webshop
Időjárás
Időjárás előrejelzés
2014-03-20

* Adókedvezmény beruházásra – éljen vele!

Itt az évzárás ideje, ezért adótanácsadói idegenvezetéssel, folytatjuk kirándulásunkat a társasági adóalap csökkentő lehetőségek és adókedvezmények világában. Egy sokak által használható adóalap kedvezményt ismertetünk, a beruházásokhoz kapcsolódóan.

Forrás: Piac és Profit

Ezt a kedvezményt azok a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, amelyek új beruházást valósítottak meg a tárgy üzleti évben. Itt olvashatja sorozatunk korábbi cikkeit a jövőbeni beruházáshoz kapcsolódó adókedvezményről, illetve a hitelből beszerzett tárgyi eszközök hitelkamata után igénybe vehető adókedvezményről.

Mik a kedvezmény igénybevételének feltételei?

Olyan vállalkozások vehetik igénybe, amelyek a tárgyév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősültek, korábban még használatba nem vett eszköz adóévi beruházásaira, a vállalkozás abban az adóévben alkalmazhatja a kedvezményt, amely egészében valamennyi tagja (részvényese, üzletrész-tulajdonosa) az adózón kívül kizárólag magánszemély volt.

Milyen eszközberuházásokra vonatkozik a kedvezmény?

  • ingatlan,

  • műszaki gépek, berendezések,

  • járművek,

  • ingatlan értékét növelő adóévi beruházások,

  • ingatlan értékét növelő adóévi felújítások, bővítések, rendeltetésváltoztatások, átalakítások,

  • szoftvertermékek felhasználási joga,

  • szellemi termékek bekerülési értéke.

Ideje céltartalékot képezni!

Az óvatosság számviteli elve alapján a tárgyévi eredmény meghatározása során az értékvesztés elszámolásával, a céltartalék képzésével kell figyelembe venni az előre látható kockázatot és feltételezhető veszteséget akkor is, ha az az üzleti év mérlegének fordulónapja és a mérlegkészítés időpontja között vált ismertté. Az értékcsökkenéseket, az értékvesztéseket és a céltartalékokat el kell számolni, függetlenül attól, hogy az üzleti év eredménye nyereség vagy veszteség.

Milyen eszközberuházásokra nem vonatkozik?

  • üzemkörön kívüli ingatlan értékére és értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetésváltoztatás, átalakítás értékére

  • ültetvény bekerülési értékére és bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetésváltoztatás, átalakítás értékére

  • a hibás teljesítés miatt, jótállási időn belül cserébe kapott tárgyi eszköz, szoftvertermékek felhasználási jogára, szellemi termék bekerülési értékére, ha a cserére visszaadott tárgyi eszközre, szoftvertermékek felhasználási jogára, szellemi termékre az adózó már alkalmazta ezt a kedvezményt

Mekkora a kedvezmény mértéke?

Az eszköz beruházások összegével a társasági adó alapját lehet csökkenteni, az adó kalkulálása előtt. Vagyis a jelenlegi 10%-os társasági adómérték mellett az eszközberuházások 10%-ának megfelelő összeg marad a vállalkozás zsebében.

A kedvezmény nem haladhatja meg a vállalkozás adózás előtti eredményének nagyságát, és nem lehet több 3 millió forintnál. Ha a beruházás elsődleges mezőgazdasági termelést szolgál, akkor e szerint minősül állami támogatásnak, minden más esetben csekély összegű támogatásként vagy kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásként kell nyilvántartani.

Gazdagné Novák Mária
Countplus Kft
www.adokultura.hu

 

 

 

Vissza
Új termékek

Továbbiak >>

Új szolgáltatások

Továbbiak >>

Új forgalmazók

Egyszerű lista >>

Részletes lista >>

Új gyártók

Egyszerű lista >>

Részletes lista >>

Új szolgáltatók

Egyszerű lista >>

Részletes lista >>

Új márkák
EWS

Továbbiak >>

Népszerű termékek

Továbbiak >>

Hirdetések